Et langt og sejt træk har gjort erhvervsuddannelserne attraktive i Odsherred

I Odsherred har de knækket koden til at få flere unge over på erhvervsuddannelserne, men det er ikke sket fra den ene dag til den anden.

Af Andreas Erecius Christensen og Jens Haag

Odsherred Kommune er en succeshistorie, når det kommer til at tiltrække unge til erhvervsuddannelserne. I 2019 var det hele 31,3 % af 9. og 10. klasserne, der valgte at tage erhvervsuddannelse, og tallet er steget markant de senere år. På landsplan er billedet ikke det samme, og mange kommuner har problemer med at følge i Odsherreds fodspor. Ifølge Søren With (S), formand for Unge- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune, er det heller ikke noget man bare lige gør i et snuptag.

”Det er et langt og sejt træk. Vi startede allerede tilbage i 2011 med at arbejde på det her problem,” siger Søren With.

Odsherred var på forkant

Da den seneste erhvervsskolereform trådte i kraft i 2015, var det med et mål om, at 25 % af ungdomsårgangen på landsplan i 2020 skulle vælge en erhvervsuddannelse. I år ligger tallet på lige over 20 %, og ikke meget tyder på, at man kommer i mål til næste år.

Som Søren With nævner, har man i Odsherred arbejdet med erhvervsuddannelserne langt før reformen i 2015. Tilbage i 2011 oprettede man en erhvervsrettet 10. klasse, som skulle give de unge en smagsprøve på erhvervsskolerne og virksomhedspraktikken. Samtidig er det lykkedes kommunen at få flere uddannelser til området.

Tålmodighed og tradition giver pote

Søren With peger dog på, at andre kommuner ikke bare kan kopiere Odsherred og regne med øjeblikkelig succes.

”Jeg tror, at det er nemmere at få succes med de her tiltag, fordi vi har arbejdet med det siden 2011. Samtidig er der måske større tradition for at tage en erhvervsuddannelse her, end der er i andre og større kommuner,” siger Søren With.

Tal fra Danmarks Statistik understøtter Søren Withs udlægning: I storbyerne ligger tallene ofte mere end 20 % procentpoint lavere end i Odsherred.